PCOS er et hormonforstyrrende syndrom

Som 1 ud af 10 har. Og muligvis mange flere der blot aldrig opdager det.

Det er overvældende

Når du får konstateret PCOS kan det være enormt overvældende. For det første fordi du føler sundhedsvæsenet ikke griber dig. Måske du føler at de ikke hjælper dig.

Rigtig mange får blot beskeden “Gå hjem og google det” eller “kom tilbage når du vil have børn” eller “du må ikke blive større” eller “Du skal tabe dig før vi kan hjælpe dig”.

Og så står du der. De hjælper dig ikke til HVORDAN du gør. Eller sikre at du FORSTÅR hvad det er for et syndrom du har.

Så jeg kan virkelig godt forstå det er overvældende.

Og måske også frustreret, og måske endda ked af det over din situation. Det er følelser der er OKAY. Og som er helt naturlige. 

Du skal vide at dine følelser aldrig er forkerte. Det er jo lige præcis sådan du har det. 

Og hvis jeg skal være helt ærlig, Så kan jeg virkelig godt forstå dig!!

 

Jeg håber jeg kan hjælpe dig bare en lille smule på vej her i dette opslag.

Du skal lære hvad dine symptomer kommer af
Er det fordi du er insulinresistent? er det stress? er det p-pille stop, er det forhøjet testoteron? er det flere af dem?

Dette vil jeg kunne hjælpe med 🙂 Eller evt. en gynækolog eller en læge der ved noget omkring det.

Når du skal ind og arbejde med din PCOS, er den mest bæredygtige og holdbare metode at arbejde på at forbedre netop det.  Altså roden til dine symptomer.

Ikke blot at “slukke brænde”.

 Det er virkelig godt at være bevidst om, så du kan målrette dit arbejde med dig selv den rigtige retning. Ofte minder metoderne om hinanden, og de overlapper hinanden.

Fordi din PCOS er et syndrom der foregår i hele dig. 

Du skal have fokus på hele dig

Når du skal tage handling og gå ind i kampen mod din PCOS.

Vil jeg anbefale at du lige flyver en tur op i helikopter perspektiv og tager et kig på hele dig og på dit liv.

  • Hvordan har du det egentlig?
  • Hvor tilfreds er du?
  • Hvor har du egentlig mod på og ressourcer inde i dig til at sætte ind lige nu

 

Herunder vil jeg dele de overordnede områder du skal have fokus på i dit arbejde med din PCOS?

Det er dog vigtigt at understrege, at helt konkret HVORDAN du skal arbejde med de forskellige områder, er så enormt individuelt. Fordi alle kroppe er forskellige.

Og hvordan din krop trives og hvad der virker for din krop kontra en anden, er derfor også forskelligt.

Du skal ind og være detektiv i din egen krop 

Og lære dig selv, din krop og din PCOS så godt at kende. At de valg du tager for dig, falder dig naturligt. Og bliver taget ud fra et ønske om at have det godt.  – Også selvom de valg engang imellem er en pizza eller andet.  For nogen gange skal det til.

 

  • Hvordan du har det indeni er en vigtigere faktor end du måske først tænker. Er du stresset fysisk eller psykisk øges hormonet af kortisol i din krop. Det påvirker dit blodsukker. og påvirker dit hormonelle system negativt. Så er du stresset i en eller anden forstand kan det altså modvirke det arbejde du gør med ovenstående. Så  dit første fokus bør være på, hvordan du har det og hvordan du kan opnå større ro i dig og dit nervesystem og i din hverdag.
  • Kosten kan gøre en kæmpe forskel for din PCOS. Ved at have fokus på en god mængde protein,  kulhydrater – fiberrige og fuldkorns fødevare, din måltidsfordeling, grønt og frugt. Og ofte er det faktisk helt små justeringer der kan skabe kæmpe forandringer. Under kosten ligger også hvordan er dit forhold til mad? At kende sult og mæthed – og forsøge at spise efter det m.v.
  • Bevægelse er generelt virkelig godt for din sundhed, dit velvære og din energi. Men det er også vigtigt i forhold til at hjælpe din krop til hormonel balance. Derudover er bevægelse en kæmpe faktor i at øge dine chancer for graviditet.
    Bevægelse kan være yoga (Især hormon yoga). Det kan være træning, løb – hvad end du synes er fedt og sjovt.
  • Viden og forståelse er også en vigtig brik i dit arbejde med din PCOS. Både viden omkring din krop og dens signaler og behov. Men også viden omkring hvad er PCOS egentlig, hvilke symptomer har du og hvorfor? og viden omkring kosten, bevægelse m.m. – hvordan kan det egentlig være det kan hjælpe? Hvad er det egentlig der sker? Når du har den viden, vil det hjælpe dig til at kunne tage hanling udfra et indre perspektiv, fremfor et ydre perspektiv hvor en fortæller dig hvad du skal gøre, og du handler i blinde. Det vil gøre det langt nemmere for dig at holde ved, og fortsætte din rejse. 
  • Har du brug for at tabe dig, så arbejd med dit vægttab med fokus på selvkærlige vaner, mængder, mad du godt kan lide – men som samtidig hjælper dig til at hjælpe din krop. Sådan at dit vægttab bliver sundt for dig og din krop, det bliver varigt og det bliver realistisk for dig at overholde. Men ofte er de øvrige aspekter faktisk LANGT VIGTIGERE end selve vægttabet. Jeg har set MANGE skønne kvinder der har opnået hormonel balance, regemæssig menstruation og som fakrisk er blevet mor – uden det store vægttab. Så min største anbefaling her er, at arbejde på alt det andet, og lad vægttabet være et biprodukt. En bonus.

Det vigtigste er, at de skridt du tager, bliver overskuelige og realistiske for dig og din hverdag.

Du behøver ikke yde 100% for at opnå resultater. 

Det er en proces. Måske endda en svær proces. Men måske er det okay? Måske du faktisk kan lære en hel masse om dig selv?

Så tålmodighed, vedholdenhed og små skridt. Så skal det nok lykkes dig at få en større balance i kroppen.

Jeg hepper på dig!

P.S. Har du brug for individuel sparring på DIN situation, og et kærligt spark i den rigtige retning?

Så er mit mini forløb KICKSTART noget for dig 🙂 Du signer op Her

Du kan læse mere om det på min hjemmeside, ligesom du også finder mine øvrige forløb, der kan hjælpe dig tættere på målet der 🙂 https://mie-kerstine.dk/

De bedste hilsner
Mie Kerstine Nielsen
Din PCOS Mentor og coach.
Læs mere om mig her 🙂